
Bijeli špek, u narodu poznat pod imenom sapun, radi se od od masnog tkiva s potrbušine, leđa ili obraza svinje te se zatim dimi i suši na zraku. Kako piše Index.hr, kilogram bijelog špeka košta 30 do 40 kuna, a u raznim jelima može zamijeniti klasični špek te poslužiti kao baza za pešt, odnosno zaseku, odnosno dodatak jelima.
Može se staviti u jela kao što su variva ili grah, zatim može poslužiti i kao namaz za kruh.
Donosimo recept za spaghetti carbonaru u kojoj će bijeli špek carbonari dati okus i dimljeni miris kakav treba.
Sastojci:
340 grama špageta
140 grama pancete
4 žumanjka
100 grama Pecorino Romano sira
sol, papar
Postupak:
Prvo pomiješajte žumanjke, prstohvat soli te malo sira. Zatim dobro posolite vodu, u koju kada zakipi dodajte špagete koje skuhajte al dente.
Narežite pancetu na kriške debljine otprilike 2 milimetra, a potom nasjeckajte na trakice ili kockice. Pržite je u tavi dok lagano ne posmeđi, a masnoća se otopi.
Ocjedite tjesteninu, no sačuvajte nešto vode od kuhanja. Tjesteninu prebacite u tavu s pancetom i, uz često miješanje, kratko popržite. Sklonite tavu s vatre te u nju dodajte smjesu sa žumanjcima i sirom i prethodno sačuvanu vodu od kuhanja tjestenine. Potom miješajte 30-ak sekundi te potom jelo posipajte s preostalim sirom i prstohvatom papra.