SVJETSKI JE DAN KONTRACEPCIJE

Kondom i oralna hormonska kontracepcija desetljećima su najpopularnije metode zaštite

Objavljeno: 26.09.2020. Ante Ferara

Svjetski dan kontracepcije obilježava se 26. rujna. Glavni mu je cilj povećanje svjesnosti građana o metodama kontracepcije i važnosti odgovornog spolnog ponašanja da bi svi spolno aktivni građani, a posebice mladi, mogli donositi informirane odluke o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Tim se povodom organiziraju razne intervencije u vidu edukacija i informiranja o mogućnostima sprečavanja neplaniranih trudnoća i spolno prenosivih bolesti.

Kontracepcija su sve metode i sredstva koje sprečavaju začeće odnosno trudnoću, od kojih pojedine sprečavaju i prijenos spolno prenosivih infekcija. Najznačajnije metode kontracepcije su: apstinencija (suzdržavanje od spolnih odnosa u jednom razdoblju života), prirodne/kalendarske metode (plodni dani, bazalna temperatura, cervikalna sluz), mehanička/barijerna metoda (kondom, dijafragma), hormonska metoda (pilula, flasteri), kemijska metoda (spermicidna sredstva), trajna metoda/sterilizacija (kirurške metode – vazektomija, podvezivanje jajovoda). Oralna hormonska kontracepcija je već desetljećima najpopularnija metoda zaštite, baš kao i kondom, koji je još uvijek jedino sredstvo koje istodobno štiti od trudnoće i spolno prenosivih bolesti u širokoj uporabi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od 211 milijuna trudnoća godišnje ih 87 milijuna nije bilo planirano, a 46 milijuna trudnoća završava induciranim prekidom. U nerazvijenim se zemljama bilježi oko 16 milijuna trudnoća adolescentica u dobi od 15 do 19 godina, od čega 2,5 milijuna kod djevojaka mlađih od 16 godina.

Prema dosadašnjim istraživanjima o spolnom zdravlju, u Hrvatskoj je prosječna dob stupanja u spolne odnose oko 17 godina kod adolescentica i 16 godina kod adolescenata.

U Hrvatskoj, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), godišnje rodi oko 1000 maloljetnica u dobi od 14 do 19 godina. Prema podacima HZJZ-a, 2017. godine je prijavljeno ukupno 6145 pobačaja (spontani, inducirani na zahtjev i medicinskom indikacijom, nesreće, itd.), što predstavlja daljnji pad u broju prijavljenih pobačaja u odnosu na prethodne godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba