ČLANSTVO RASTE IZ MINUTE U MINUTU: Facebook grupa "Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite" u manje od mjesec dana prikupila je preko 117 tisuća članova

“Organiziramo veliku kolektivnu tužbu protiv Republike Hrvatske, a organizirat će se i masovan prosvjed”

Objavljeno: 23.08.2020. Metropolitan

Grupe su od samih početaka Facebooka “žile kucavice” te društvene mreže. Bilo koji korisnik može pokrenuti ili se pridružiti grupi po njegovom interesu, dijeliti svoje mišljenje, stajališta i pozivati druge korisnike mreže u nju. Dok su Facebook u proteklih nekoliko godina pogodile krize krađe osobnih podataka i cenzure slobodnog govora, ali i konkurencija u obliku mlađoj populaciji interesantnijih društvenih mreža i aplikacija, poput Instagrama ili Snapchata, produkt Marka Zuckerberga je još uvijek najaktualnija i najposjećenija društvena mreža u svijetu, ali i u Hrvatskoj, gdje broji približno 1,9 milijuna aktivnih korisnika.

Tako u 2020. godini, obilježenoj epidemijom koronavirusa, Facebook i njegove grupe igraju vitalnu ulogu u međusobnoj komunikaciji Hrvata, a posebice jedna, ona najaktualnija, koja se zalaže za ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite. U koraku s vremenom i upečatljivim i direktnim socijalnim komentarom, Facebook grupa “Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite” u manje od mjesec dana prikupila je preko 117 tisuća članova, a broj raste iz minute u minutu. Kreirana 24. srpnja, u grupi su podijeljeni brojni statusi koji ne odobravaju medijsko pokriće Nacionalnog stožera civilne zaštite, demantiraju broj zaraženih ili pak postojanje COVID-19, fotografije i fotomontaže koje izruguju članove stožera ili osobe iz javnog života koje su odlučile podijeliti svoje mišljenje o epidemiološkoj situaciji, a u proteklih nekoliko dana, administratori grupe predviđaju još veći porast članova grupe i očekuju skori protest uživo i kolektivne tužbe protiv Republike Hrvatske zbog protuustavnog ograničavanja ljudskih prava i sloboda od strane Stožera. Od utorka, 18. kolovoza, kada su na stranici podijeljeni tekstovi koji govore o najavi obveze nošenja maski i na otvorenom, bio je primjetan nagli rast broja članova kojima su čak i Facebookove mjere sigurnosti zabranile daljnje slanje “pozivnica” u grupu svojim Facebook prijateljima, što je članove grupe ponukalo na daljnje negodovanje i kritiziranje Facebookove politike.


– Kroz nekoliko bi sati, ako će sve biti po očekivanjima, grupa brojem članova trebala prestići najveću grupu koja pruža podršku Stožeru (a aktivna je više od pola godine). To je prvi pokazatelj Stožeru da više nemaju onakvu podršku građana kakvu misle da imaju – jasno je napisao jedan od administratora Facebook grupe “Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite” nakon što je Vili Beroš, ministar zdravstva, predložio obavezno nošenje maski i na ulici. Nadalje, najavio je i drugi pokazatelj Stožeru da “nisu u pravu”, mnogo ozbiljniji.


Planiranje tužbe


– Drugi pokazatelj bit će tužba. S obzirom na to da organiziramo veliku kolektivnu tužbu protiv Republike Hrvatske, slobodno se prijavite svi koji želite sudjelovati do kraja mjeseca najkasnije (mailom ili Messengerom). Trenutno je više od 500 prijavljenih, a nisam sve stigao niti obraditi i prijave stalno dolaze. Brojka je iznad svakih očekivanja i tužba će biti prioritet od kojeg se neće odustati. Na sastanku krajem mjeseca dogovorit ćemo detalje i sudska tužba će vjerojatno u proceduru, ako nešto ne zapne na dogovoru. Naglasak će biti na utvrđivanju da samo postupanje Stožera nije bilo srazmjerno i potpuno u skladu s člancima na koje se pozivaju, uz površno doticanje i Ustava. Ako Ustavni sud u međuvremenu ocijeni djelovanje Stožera neustavnim, to će kroz koji mjesec biti dodatni poticaj ovoj tužbi i dugoročno bi sve trebalo biti zaključeno pozitivno – navodi administrator grupe u objavi na Facebook grupi, kojoj broj lajkova i komentara neprestano raste novopridošlim članovima.


Jasni ciljevi


U opisu grupe, ciljevi članova jasno su izneseni: djelovanje protiv restriktivnih mjera i ograničavanja prava i sloboda građana od Nacionalnog stožera civilne zaštite. Preko 111 tisuća Hrvata nastoji Stožeru poslati jasnu i nedvosmislenu poruku da su političke, dvosmislene i restriktivne mjere neprihvatljive u suvremenom društvu 21. stoljeća te ukazati da otvoreno zadiru i u sam Ustav Republike Hrvatske. Uz gore spomenutu organizaciju sudske tužbe protiv Republike Hrvatske i Stožera u kojoj će moći sudjelovati svaki pojedinac koji to slobodnom voljom želi, spominje se i organiziranje prosvjeda u Zagrebu.- Prosvjed će se organizirati u onom trenu kada broj članova grupe i procjene budu ukazivale da će prosvjed biti dovoljno masivan – objasnio je jedan od administratora, indirektno pozivajući nove članove i potičući aktivnost istih. Nakon mnogo objave koje veličaju organizaciju prosvjeda, i komičnim tonom nazivaju istog “kršenjem epidemioloških mjera”, administrator grupe je zamolio članove grupe za “još malo vremena”.


– Bit ćemo u kontaktu idući tjedan s organizatorima jednog najavljenog skupa, a čim dobijemo sve podatke o organizatorima, pružit ćemo apsolutnu podršku, a iza toga bez problema možemo organizirati i neki drugi prosvjed. Vjerujem da ima nestrpljivih, ali kao što vas nisam izigrao za tužbu, neću ni za ovo. Molim vas samo vremena da sve ovo stignemo organizirati jer je skupljanje podataka i potpisa za tužbu jako opsežan posao, a prosvjed zahtijeva još veću ozbiljnost. Ukratko, o svemu se vodi računa, ali na ozbiljan način. Ponovit ću na kraju da cilj djelovanja nije Facebook, nego realni svijet – rekao je administrator grupe, potičući daljnju aktivnost članova grupe.- Ako želite pomoći poslati civiliziranu poruku Stožeru na jedan od spomenutih načina, slobodno se priključite. Za početak možete pomoći dijeljenjem grupe ili slanjem pozivnica vašim poznanicima. “Novo normalno” nije prihvatljivo, tražit ćemo da se vrati ono staro – napisao je.


Prateći objave u grupi, očito je da ovo nije još jedan izraz bunta kroz nekoliko Facebook objava koje viđamo svakodnevno već godinama bez obzira na epidemiološku situaciju, već ozbiljnije organizirana akcija. Brojke zaraženih su rekordne, Stožer donosi nova upozorenja iz dana u dan, a grupa “Tražimo ukidanje Nacionalnog stožera civilne zaštite” skuplja pridošlice koje vrtoglavom brzinom rastu kao zajednica, objavljuju i lajkaju te komentiraju. Razumljivo je da ovo nije još jedna bezazlena galama koja će utihnuti kroz nekoliko tjedana, no inicijativa građana u vezi masovnog prosvjeda, s obzirom na zdravstvenu situaciju i brzinu širenja koronavirusa, a i činjenicu da za velike skupove treba tražiti dozvole, možda bi im se ipak ubrzo mogla obiti o glavu. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba