ZA ČIŠĆI ZRAK U METROPOLI

ZAŠTO NE I ZAGREB? Beč daruje ‘žetone za kulturu’ građanima koji ostave automobil

Objavljeno: 28.01.2020. Renata Cisar

Grad Beč predstavio je novu mobilnu aplikaciju pomoću koje svoje građane motivira da, umjesto automobila, više koriste javni prijevoz i tako daju svoj doprinos zaštiti okoliša, odnosno smanjenju ugljikova dioksida.

Naime, Bečani koje ostave svoj automobil dva tjedna kod kuće i voze se javnim gradskim prijevozom, odnosno biciklom ili idu pješice, mogu dobiti žeton koji će kasnije zamijeniti za besplatnu ulaznicu za jedan od muzeja, kazališta, izložbi ili koncerata koji se održavaju u tom gradu, piše Večernji list.

Građani austrijske metropole će tako, osim što čuvaju svoj okoliš od zagađenja koje nas globalno sve više ugrožava, biti za to i nagrađeni.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je aplikacija predstavljena, voditeljica projekta Christina Hubin kazala je da svaki građanin može dobiti jedan žeton za uštedu 20 kilograma ugljikovog dioksida. Ova mobilna aplikacija kreće za nešto manje od mjesec dana, 26. veljače, a na jesen će se testirati na oko tisuću sudionika u gradu Beču.

S obzirom na predsjedanje Hrvatske Europskom unijom koje je nedavno započelo, i Zagrebom koji je time na simboličan način postao glavni grad Europe, ‘gradski oci’ mogli bi razmisliti o tome da sličan projekt osmisle i u našoj metropoli. Na taj način ne bi bilo potrebe graditi dodatne podzemne garaže, a Zagrepčani bi dobili priliku i sami doprinijeti zaštiti okoliša te uz to još i uživati u kulturnim događanjima u svome gradu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba