JESTE LI SVJESNI OPASNOSTI ZA ZDRAVLJE?

Kuhanje na štednjak na plin može biti gore od šetnje ulicama zagađenoga grada

Objavljeno: 23.01.2023. Metropolitan

Omiljen način kuhanja profesionalnih kuhara, ali i velikog broja kuhara u domaćinstvima mogao bi biti itekako opasan po zdravlje. Naime, prema novom istraživanju, plinska kuhala proizvode sitne čestice i dušikov dioksid, pa kuhanje na plin u zatvorenom prostoru može biti i štetnije od boravljenja na ulicama zagađenih gradova. Piše Independent, a prenosi Index.  

Dušikov dioksid i sitne čestice koje se ispuštaju tijekom uporabe plinskih kuhanja mogu pridonijeti razvoju bolesti srca, raka te Alzheimerove bolesti. Djeca i stariji su posebno osjetljivi ovakvo onečišćenja zraka. Za potrebe istraživanja djeca su išla u školu s ruksacima opremljenim monitorima koji su evidentirali onečišćenje zraka, prenosi časopis New Scientist.

– Mnoga su djeca zapravo bila izložena većem zagađenju kod kuće u večernjim satima, dok je jedan od roditelja pripremao obrok na plinskome kuhalu, nego zagađenju zraka na putu do škole – rekao je prof. Frank Kelly s londonskog Imperial Collegea.

Ilustracija

Problem zagađenosti zraka u zatvorenim prostorima tek je odnedavno prepoznat kao problem koji treba biti u fokusu isto kao i zagađenje vanjskog zraka. Zbog istraživanja provedenim u SAD-u, znanstvenici podsjećaju kako plinska kuhala također pridonose globalnom zatopljenju. Naime istraživanje je pokazalo kako se metan koji curi iz plinskih peći može usporediti s emisijama iz oko 500.000 benzinskih automobila. U Europskoj uniji bi zbog kuhanja na plin više od 100 milijuna ljudi moglo biti izloženo štetnom onečišćenju zraka u zatvorenim prostorima, čime se krše propisi EU o onečišćenju koji vrijede za vanjski zrak, izvijestila je ovaj mjesec nevladina organizacija Clasp.

Upravo zbog ovih navedenih razloga sve je više zahtjeva za stavljanjem naljepnica s upozorenjem o riziku za zdravlje na plinske štednjake. U Ujedinjenom Kraljevstvu u novim domovima od 2025. više neće biti postavljana grijanja na fosilna gorive, što znači prelazak na električne štednjake s indukcijom. SAD primjerice čak nudi kućanstvima subvencije u iznosu do 1340 za prelazak s plinskih na indukcijske štednjake.

Istraživanje je pokazalo kako kuhinjske nape mogu smanjiti razinu onečišćenja za 55 posto. U međuvremenu, na kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima u kojima se kuha može se utjecati češćim otvaranjem prozora, prozračivanjem i korištenjem ventilatora.  

Najnovije po kategorijama

SRCE I VOLJA JAČI OD OZLJEDA: ˝Doktor mi je rekao da više nikad neću moći voziti, a onda sam pobijedio na prvenstvu Zagorja. Sljedeća godina će biti top˝

SJEO NA MOTOR S TRI GODINE: NIKOLA HRANIĆ (20) DEČKO JE IZ BEDEKOVČINE O KOJEM BI SE MOGLO PRIČATI KAO O BUDUĆEM SVJETSKOM VELIKANU MOTOCROSSA

SRCE I VOLJA JAČI OD OZLJEDA: ˝Doktor mi je rekao da više nikad neću moći voziti, a onda sam pobijedio na prvenstvu Zagorja. Sljedeća godina će biti top˝

Objavljeno: 09.10.2022. Metropolitan
“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

ŠTO NAM SE TO KRIJE ‘POD KUĆNIM PRAGOM’? DONOSIMO INTERVJU S BRITANSKIM ARHEOLOGOM SVJETSKOGA GLASA, MARKOM B. ROBERTSOM, KOJI SUDJELUJE U MEĐUNARODNOM ARHEOLOŠKOM PROJEKTU NA PODRUČJU RADOBOJA

“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

Objavljeno: 03.09.2022. Metropolitan

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter