Jeste li primijetili?

Cijene hrane pale za oko devet posto

Objavljeno: 10.08.2022. Metropolitan

Prema najnovijim podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih naroda, cijene hrane su u srpnju značajno pale na mjesečnoj razini, a kao glavni razlog navodi se ukrajinsko-ruski sporazum o izvozu žitarica preko Crnog mora te žetva bolja od očekivanja na sjevernoj polutki, piše Poslovni.hr.

FAO je izvijestio da je pad cijena dobrodošao, no pitanje je hoće li ove dobre vijesti potrajati.

– Mnoge neizvjesnosti ostaju, uključujući visoke cijene gnojiva koje mogu utjecati na buduće izglede za proizvodnju i život poljoprivrednika, sumorne globalne gospodarske izglede i valutna kretanja, što sve ozbiljno utječe na globalnu prehrambenu sigurnost – naveo je glavni ekonomist FAO-a Maximo Torero.

Prema FAO-ovom indeksu cijena hrane, on je u srpnju pao za 8,6 posto u odnosu na mjesec ranije, no ipak je bio čak 13,1 posto viši nego u srpnju 2021. godine. 

Kako stvari stoje, cijene hrane bi i dalje mogle padati jer su cijene terminskih ugovora za pšenicu, soju, šećer i kukuruz spustile su se s rekordnih razina ostvarenih u ožujku, te su sada na razini onih s početka ove godine. Primjerice, pšenicom se u petak trgovalo po 775,75 dolara za bušel, dok je njena cijena u ožujku dosegla rekord, odnosno, vrtoglavih 1294 dolara. U siječnju je njena cijena bila 758 dolara. 

Najnovije po kategorijama

“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

ŠTO NAM SE TO KRIJE ‘POD KUĆNIM PRAGOM’? DONOSIMO INTERVJU S BRITANSKIM ARHEOLOGOM SVJETSKOGA GLASA, MARKOM B. ROBERTSOM, KOJI SUDJELUJE U MEĐUNARODNOM ARHEOLOŠKOM PROJEKTU NA PODRUČJU RADOBOJA

“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

Objavljeno: 03.09.2022. Metropolitan

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter