U PODMORJU KRAJ OTOKA PAGA

Vatrogasci iz Čakovca pronašli lokaciju antičkog broda koji je prevozio građevinski materijal

Objavljeno: 07.06.2020. Ante Ferara

Tročlana ekipa vatrogasaca ronioca JVP Čakovec pronašla je u podmorju otoka Paga lokaciju potonuća antičkog broda koji je prevozio građevinski materijal. Većina ljudi vatrogasce percipira kroz gašenje požara, a činjenica da  oni u svom sastavu imaju i ronilačke timove koji se koriste u intervencijama, malo je poznata.Takav ronilački tim je u JVP Čakovec  osnovan 2006. godine.

– Odradili smo do danas tridesetak spašavanja osoba i isto toliko vađenja vozila, a o mrtvima se ne govori. Kako bi bili u mogućnosti izvršiti intervencije moramo odrađivati trenažne zarone i uhvatiti rutinu sa svojom opremom u raznim uvjetima što i činimo po jezerima, šljunčarama, kanalima i rijekama u Međimurju – rekao je Robert Novak iz ronilačkog tima JVP-a Čakovec.

Tim raspolaže sa  9 kompleta opreme, 5 suhih odjela, 4 gumenjaka, sonarom i podvodnom komunikacijom, a nedostaje im terensko vozilo kojim bi mogli odraditi spuštanje čamaca na vodene površine. Jednom godišnje odlaze u dvije grupe na otok Pag u Staru Novalju kako bi odradili obuke i stažna ronjenja prema kojima mogu napredovati u ronilačkim kategorijama pa je tako to bilo i ove godine.

U drugoj grupi bilo je troje vatrogasaca ronioca: Robert Novak, Robert Bister i Leon Krištofić (redoslijed po ronilačkim kategorijama i stažu). Jedan od zarona bio je dogovoren na sa Vedranom Dorušićem koji u Šimunima vodi ronilački centar Foka, na  lokaciji Letavica  gdje se nalazi oko 400 amfora iz 1. st. prije Krista na dubini od 37 do 39 metara.

– Sasvim normalan zaron ide svojim tokom, dubina je sve veća i veća, a  u krajoliku se pojavljuju neke pravokutne ploče. Na prvi pogled građevinski otpad, a na drugi i treći baš i ne. Bilježimo dubinu i vrijeme zarona, oprezno okinemo  nekoliko fotografija i nastavljamo sa ronjenjem – rekao je Novak o trenutku kad su ugledali predmete koji će postati arheološka senzacija.

Nakon izrona pregledavaju fotografije koje šalju kolegi Dorušiću, koji ih odma kontaktira i traži točnu lokaciju.

– Pet neovisnih izvora potvrđuju isto, tegule i imbrexi, antički glineni elementi za izradu krovova. Euforija na najjače, dogovoreno ponovno ronjenje za slijedeći dan, a Vedran dovodi i pojačanje Marka Kreslina. Ekipa kontinentalaca ponovno zaranja, nakon nekog vremena stiže na lokaciju, radost, urlikanje pod morem i  čestitke, nevjerica – opisao je Novak zaron koji je potvrdio da su pronašli vrijednu lokaciju.

Uslijedila su mjerenja te izrada oko 500 fotografija. Nakon radnog sastanka u bazi, nalazište je dokumentirano i prijavljeno po pravilima struke, javlja Hrvatska vatrogasna zajednica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba