BROJNI HODOČASNICI POHODILI NAJVEĆE MARIJANSKO SVETIŠTE

Mons. Mijo Gorski blagoslovio obnovljeni zvonik i toranj bazilike Majke Božje Bistričke

Objavljeno: 14.07.2020. Ante Ferara

U Mariji Bistrici posebno je svečano 13. srpnja, kada se slavi svetkovina Majke Božje Bistričke, koja je ujedno i Dan župe, Svetišta i općine Marija Bistrica. Ususret samoj svetkovini, u nedjelju u predvečerje svetkovine održana je tradicionalna procesija s gorućim svijećama od crkve na otvorenom do Vinskog Vrha, gdje je prvu misu svetkovine predvodio vlč. Ivan Vučak, upravitelj Župe bl. Alojzija Stepinca u Krašiću.

U procesiji su tradicionalno sudjelovale bistričke udruge, tj. apostoli, članovi Limene glazbe KUD-a ”Lovro Ježek”, Udruge kuburaša Marija Bistrica, članice Udruge ”Hrvatska žena” Marija Bistrica te vatrogasci svih četiriju društava Vatrogasne zajednice općine Marija Bistrica – Marija Bistrica, Selnica, Laz i Tugonica – Podgrađe. U procesiji je sudjelovalo oko 800 sudionika, od kojih su mnogi stigli i iz udaljenijih krajeva.

Na samu svetkovinu u ponedjeljak, središnje misno slavlje u 11 sati predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski, koji je prije mise blagoslovio obnovljeni zvonik i toranj bazilike MBB, s obzirom na to da su radovi pri samom kraju.

Dotrajala građa

Rektor Svetišta MBB, preč. Domagoj Matošević, podsjetio je da je obnova krenula u veljači, a razlog je dotrajala građa na zvoniku.

– Zapravo, obnova je krenula još prije dvije godine jer je kod oluja i nevremena dolazilo do padanja crijepa, što je ugrožavalo i hodočasnike i posjetitelje. Nakon što smo ispitali samo krovište, koje je postavljeno davne 1880. godine, i samu obnovu je vodio Herman Bolle, zaključili smo da je građa dotrajala, na određenim dijelovima je trula i da moramo promijeniti kompletnu građu zvonika tornja, te smo onda pristupili izradi projektnih zadataka. Čitav projekt je, naravno, odobren od strane Konzervatorskog ureda u Krapini, jer smo sve radili u suradnji s njima, te smo u veljači ove godine započeli s radovima – otkrio je Matošević.
S obzirom na visoku cijenu potrebne skele, odlučeno je da se ujedno izvrši i kompletna obnova cijelog tornja.

– To znači obnova fasade i restauratorsko – kamenarskih dijelova. Tako smo od veljače krenuli u kompletnu obnovu i sada smo pri samom završetku. Malo smo duže od očekivanog čekali crjepove koji su nedostajali, no vrlo skoro radovi će biti završeni i krenut će skidanje skele – otkriva rektor te dodaje kako je možda sreća, providnost i milost da su ovi radovi krenuli prije korona krize, ali i prije potresa koji se dogodio 22. ožujka.

– Veliko je pitanje što bi se dogodilo s tornjem u potresu, da već tada nije bila skinuta dotrajala građa i crijep. Također, skela je pomogla da uočimo i mnoge štete koje je nanio potres, a koje ne bismo mogli vidjeti bez skele – ističe Matošević.
Ukupna vrijednost radova je oko pet milijuna kuna.

Hrvatska poduzeća

– Zašto kažem oko? Zato što ćemo sigurno imati izvantroškovničkih radova, jer nismo mogli u projektu predvidjeti sve ono što će se dogoditi, kao niti štete od potresa. U tom smislu želio bih zahvaliti svima onima koji su pomogli. Krapinsko – zagorska županija nam je u dvije godine pomogla s 550 tisuća kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja sa 600 tisuća kuna, a Ministarstvo kulture s milijun kuna. Ali, naravno, zahvala i svim hodočasnicima i župljanima, čiji darovi pomažu i dalje da se završi ovako veliki projekt – kaže rektor najvećeg hrvatskog marijanskog svetišta istaknuo je i kako su Crkva i crkvene zajednice veliki investitori.

– Na ovom projektu rade četiri hrvatska poduzeća, svi su redovito plaćeni, pa držim da ovako velikim projektima crkvene zajednice potiču razvoj gospodarstva, jako su dobar investitor i zato i zaslužuju ovakvu potporu, i od Županije i od različitih ministarstava – zaključuje preč. Domagoj Matošević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba