STIGLI REZULTATI NAJNOVIJEG ISTRAŽIVANJA

Je li konačno pronađeno rješenje za omikron soj?

Objavljeno: 30.12.2021. Metropolitan

Novo istraživanje iz Danske pokazalo je da je “omikron“ mnogo zarazniji od “delta“ soja i da su izgledi da se dvaput cijepljeni pojedinci zaraze koronavirusom, ako se zarazi jedan član kućanstva, gotovo tri do četiri puta veći u slučaju “omikrona“ nego “delte“. Međutim, ako se jedan član kućanstva zarazi “omikronom“, a drugi članovi su cijepljeni trećom, odnosno “booster“ dozom, istraživanje kaže da je rizik da se oni zaraze koronavirusom mnogo manji, piše Jutarnji.hr.

Prilikom istraživanja, analizirani su podaci o prijenosu koronavirusa među članovima gotovo 12.000 danskih kućanstava u kojima je netko bio zaražen, a od toga je u 2225 kućanstava evidentirana infekcija “omikronom“.

Znanstvenici su utvrdili da je 6397 članova kućanstava bilo zaraženo u roku tjedan dana od prve pojave virusa u kućanstvu, odnosno, od zaraze prvog člana.

Uz čimbenike rizika koje su uzeli u obzir, znanstvenici su zaključili da je stopa širenja virusa na potpuno cijepljene osobe bila 2,6 puta veća u kućanstvima u kojima je prevladavao soj “omikron“ u odnosu na ona gdje se pojavila “delta“.

Ove su rezultate znanstvenici objavili na stranici “medRxiv“, no stranica još nije prošla stručnu recenziju.

Također, otkriveno je i da je vjerojatnost da se u kućanstvima gdje je vladala zaraza “omikron“ sojem, osobe cijepljene trećom dozom zaraze “omikronom gotovo 3,7 puta veća nego u tamo gdje je netko bio zaražen “deltom“.

Ipak, kada su proučavali stanje isključivo u kućanstvima u kojima je vladao “omikron“, utvrđeno je da je vjerojatnost zaraze osoba cijepljenih “boosterom“ 56 posto manja u usporedbi s onima koji su cijepljeni samo s dvije doze.

Isto tako, otkriveno je da kada su “omikron“ u kućanstvo donijele osobe cijepljene “boosterom“, manja je vjerojatnost bila da će se virus prenijeti ostalim ukućanima, dok je vjerojatnost za daljnje širenje virusa bila veća kod onih koji nisu primili treću dozu.

Nova studija je pokazala i da su ključ obrane imunosnog sustava “T stanice“ organizma koje sprječavaju da se infekcija razvije u teži oblik bolesti. To posebno vrijedi za obranu od “omikron“ soja. Njegove brojne mutacije pomažu mu da probije prvu liniju obrane, a to su antitijela, no kada su istraživači u “in vitro“ eksperimentima (u epruveti) virus “omikron“ izložili “T stanicama“, one su ga prepoznale.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba