KAMO S VIŠE OD PET TISUĆA STARIJIH OSOBA? Najava Ministarstva da će se kroz idućih pet godina ukinuti obiteljski domovi ili će se morati transformirati u privatne ustanove, uzrujala i vlasnike i korisnike - pitali smo neke od njih što o tome misle

BAKA DRAGICA: Meni je ovdje bolje nego doma. GORAN HRGETIĆ: Transformacija bi za nas značila ključ u bravu

Objavljeno: 10.10.2021. Alen Brodar

Prije nekoliko dana javnost je uzburkao novi prijedlog Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da se kroz idućih pet godina ukidaju svi obiteljski domovi jer nisu ostvarili postavljene ciljeve.
Podaci s početka 2020. godine pokazuju da je u Hrvatskoj takvih domova bilo 500-tinjak, a skrbili su o najmanje 5500 ljudi.
Tim tragom, posjetili smo Obiteljski dom “Zlatne godine” u Stubičkoj Slatini i razgovarali s dvije korisnice koje su nam iz prve ruke otkrile kako im je boraviti ondje.

– Meni je ovdje bolje nego u hotelu. Bila sam prethodno u dva doma za starije, i kada sam vidjela to, rekla sam da tamo ne želim ostati niti jedan dan. Nisam imala ništa pozitivno za reći. Onog dana kada sam došla ovamo, rekla sam da ću tu i ostati. Soba je velika, sve je čisto, friška hrana se kuha svaki dan, nema tih riječi kojima bih ovo opisala – kaže nam Mira Vodopivec, a s njome se slaže i Dragica Ribarić.

– Ovdje sam u domu već peti mjesec i predivno mi je. Niti u hotelu, čak niti doma, nigdje mi nije bolje bilo. Doma sam bila sama, nitko me nije pazio ni pitao kako si i što je. Ovdje je sve u redu. Ne može bolji red biti. Nemam što više za reći, ovo je sada moj dom – kaže nam baka Dragica.

‘Bolje nego hotel’

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, gostujući u RTL-ovoj informativnoj emisiji, pobliže je pojasnio o čemu se doista radi u novom prijedlogu zakona Ministarstva. Obiteljski domovi će se u idućih pet godina moći odlučiti žele li postati privatna ustanova ili se pak žele odlučiti za udomiteljstvo.  
Prije svega, treba pojasniti što su to obiteljski domovi i koje sve uvjete jedan takav dom mora ispunjavati. O tome smo se informirali u Udruzi obiteljskih domova.
– Obiteljski domovi za starije i osobe s invaliditetom su vrsta smještaja u obiteljskoj kući, dakle u objektu namijenjenom stanovanju. Prema posljednjim izmjenama iz 2020. godine, obitelj, odnosno, predstavnik doma i obitelj je dužna živjeti u tom objektu zajedno s korisnicima. Obiteljski domovi mogu skrbiti za pet do 20 korisnika, a predstavnik doma ne smije biti samac, odnosno mora biti u bračnoj ili od suda potvrđenoj izvanbračnoj zajednici – pojašnjavaju nam iz Udruge.
Vlasnik spomenutog doma u Stubičkoj Slatini Goran Hrgetić kaže nam da je, kao i njegovi kolege, bio poprilično iznenađen novim prijedlogom zakona.
– Dom smo otvorili 15. veljače ove godine, a na otvaranje smo se odlučili jer se moja majka nekada bavila ovim poslom, ali je uvijek bila u najmu. Nismo nikada imali svoj objekt. Digli smo kredite i izgradili ovaj objekt u kojem trenutno imamo 16 štićenika – govori Hrgetić.

Prvobitno najavljeno ukidanje obiteljskih domova sada se ublažilo riječju “transformacija“ u ustanovu, no Hrgetić ističe da ni to nije tako jednostavno.
– Transformacija je sada trenutno nemoguća, pogotovo za mene. Ovo je novi objekt i kao takav je 15. veljače zadovoljio sve minimalne tehničke uvjete za otvaranje obiteljskog doma, ali neće zadovoljavati uvjete za ustanovu. Mi smo u kreditima još minimalno pet godina i u tih pet godina nam nitko neće odobriti nove kredite da idemo u proširenje i renovaciju cijele kuće i dogradnju. Ustanova ima puno veće zahtjeve i puno veće izdatke. Da se mi transformiramo u ustanovu, trebala bi ugradnja lifta, trebalo bi proširivati sve hodnike na 180 centimetara, trebali bi biti veći prozori na sobama, trebalo bi proširivati ulazna vrata u sobe… Jednom riječju, trebalo bi kompletno renovirati cijeli dom. Ta transformacija bi za nas značila ključ u bravu – ističe zabrinuti vlasnik i dodaje da se zakoni stalno mijenjaju te da su stalno potrebne neke nove preinake, kako na objektu, tako i u funkcioniranju samog doma.  

Najnovije po kategorijama

UČITELJICA VIŠNJICA: Isprva nisam mogla mirno spavati jer sam se bojala kako će to funkcionirati. UČENIK DINO: Super je – učimo, družimo se, a zajedno i zalijevamo cvijeće

SAM U ŠKOLI: U klupama područne škole u Gregurovcu od ove školske godine sjedi samo jedan učenik i to je jedini takav slučaj u Zagorju

UČITELJICA VIŠNJICA: Isprva nisam mogla mirno spavati jer sam se bojala kako će to funkcionirati. UČENIK DINO: Super je – učimo, družimo se, a zajedno i zalijevamo cvijeće

Objavljeno: 03.10.2021. Metropolitan
KOLAR: Preseljenjem se neće promijeniti uvjeti po kojima Nikola može ići u školu, apeliram na njegove roditelje da ga puste da uđe s maskom, kao što ulaze svi učenici u čitavoj Hrvatskoj

NOVI MOMENT: RODITELJI 'OSMAŠA' IZ KRAPINSKIH TOPLICA KOJI I DALJE ODBIJA STAVITI MASKU PRI ULASKU U ŠKOLU, POSLALI ZAHTJEV ZA PRESELJENJEM NA ADRESE NEKOLIKO ZAGORSKIH ŠKOLA

KOLAR: Preseljenjem se neće promijeniti uvjeti po kojima Nikola može ići u školu, apeliram na njegove roditelje da ga puste da uđe s maskom, kao što ulaze svi učenici u čitavoj Hrvatskoj

Objavljeno: 01.10.2021. Metropolitan

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter