Nakon 136 godina nestali su za dvadesetak sekundi

U spektakularnim eksplozijama istovremeno srušeni dimnjaci na Črnomercu

Objavljeno: 21.02.2021. Ante Ferara

Nekoliko minuta nakon u nedjelju nakon 12 sati srušeni su dimnjaci stare ciglane na Črnomercu.

S 25 kilograma plastičnog eksploziva Riodin HE uklonjeni su 136 godina stari dimnjaci. Sve je trajalo dvadesetak sekundi. Na terenu su vatrogasci koji polijevaju vodom područje detonacije.

Dimnjaci su srušeni jer su nakon prošlogodišnjih potresa postali opasni za okolinu. Zapadni je bio visok 49,8, a istočni 62 metra.

Inicijativa Zagreb te zove je prije rušenja raširila transparent na kojem pozivaju Zagrepčane da izađu na svibanjske izbore. Sumnjaju na malverzacije sa zemljištem te ih ljuti što zemljište ima mađarskog vlasnika. Napominju kako su zbog zanemarivanja industrijske baštine srušeni tornjevi.

– Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada ne poduzima nikakve radnje za predmetno područje.“ Dimnjaci Ciglane koji se ruše cijelom kompleksu daju karakter i prepoznatljivost kvarta. Jednostavno bi se spasili da se samo sa vanjskim kranom ukloni oštećen gornji dio. Inače, izvođač radova pri rušenju tornjeva Ciglane je tvrtka “Ciglane – nekretnine” u vlasništvu Jorlend Vagyonkezelo iz Mađarske Koji su ujedno uknjiženi u katastru kao vlasnici zemljišta. Budući je Ciglana 2011.godine pripojena „Agrokoru (koji je 2008.godine preuzeo većinski udjel od 50,79% Ciglane, čime je dobio vrlo vrijedno zemljište na Črnomercu), kako stoji u sudskom registru temeljem ugovora o pripajanju iz 2011.godine, tražimo da nam gospođa Dalić koja je radila u ime Premijera na restrukturiranju Agrokora objasni na koji način je i kada Mađarska tvrtka postala vlasnikom zemljišta i Ciglane. Isto tako tražimo očitovanje Grada, odnosno Gradonačelnika Milana Bandića kako planira urediti Mullerov breg i tvornički kompleks Ciglane ako zemljište nije otkupio Grad Zagreb ili će se dogoditi ponovno slučaj Rotor i Meridijan u kojem je Grad otkupio zemljište po trostruko većoj cijeni od svojih investitora kako bi Grad i građani ponovno bili oštećeni za milijune kuna. Uputila sam pismo i Ministarstvu kulture vezano za zaštitu područja Ciglane i Mullerovog brega. Tražimo da se ovaj prostor uredi u muzej industrijske baštine, parkom i šetnicom koja bi vodila prema Mullerovom bregu u čijem okruženju se nalaze dva prekrasna jezera i sačuvani bunker iz Drugog Svjetskog rata – što bi bila turistička atrakcija – kažu iz Inicijative Zagreb te zove.

Najnovije po kategorijama

BUUNAAA TRAAJEEE! TAHÝ: Došli su ovi hahari od zgora tirati nekakvu pravicu, nije ispale dobre GUBEC: Nemre nas nikakva zaraza spriječiti da se pobunimo, nije mogla ni 1573.!

BEZ 20.000 GLEDATELJA, ALI I DALJE SPEKTAKL: U 13. po redu rekonstrukciji Bitke kod Stubice kod dvorca Stubički Golubovec, kmetovi predvođeni Gupcem osvojili grad, Tahý je posramljen pobjegao

BUUNAAA TRAAJEEE! TAHÝ: Došli su ovi hahari od zgora tirati nekakvu pravicu, nije ispale dobre GUBEC: Nemre nas nikakva zaraza spriječiti da se pobunimo, nije mogla ni 1573.!

Objavljeno: 07.02.2021. Ante Ferara
“Hrvatski sport ostao je bez jednog nevjerojatnog čovjeka, istinskog sportaša, bio je faca gdje god se pojavio – Sarač je bio tako jednostavan čovjek“

DIRLJIVE RIJEČI: OD IZNENADA PREMINULOG VELIKANA HRVATSKOG RUKOMETA ZLATKA SARAČEVIĆA OPRAŠTAJU SE BROJNE KOLEGE SPORTAŠI, NOVINAR, KLUBOVI, NAVIJAČI…

“Hrvatski sport ostao je bez jednog nevjerojatnog čovjeka, istinskog sportaša, bio je faca gdje god se pojavio – Sarač je bio tako jednostavan čovjek“

Objavljeno: 23.02.2021. Ante Ferara

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter