Cijena narasla s 19 na 30 milijuna kuna

U posljednji čas: Tri mjeseca prije utrka Svjetskog veslačkog kupa krenulo uređivanje Jaruna

Objavljeno: 23.02.2021. Ante Ferara

Iako se zna da će Zagreb biti domaćin utrke više od dvije i pol godine i da bez obnove Svjetska veslačka organizacija (FISA) ne bi ni omogućila dobivanje domaćinstva, čekao se posljednji trenutak za radove čija je cijena na kraju puno veća od onoga što je Grad prvotno planirao.

U listopadu prošle godine Grad Zagreb je raspisao natječaj za obnovu objekata na Jarunu. Procjena je bila da će za taj posao biti dovoljno 19 milijuna kuna bez PDV-a. Međutim na natječaj je pristigla tek jedna ponuda, tvrtke ING – GRAD od 31,59 milijuna kuna bez PDV-a koja je ocijenjena kao previsoka te je natječaj poništen.

Lani u prosincu je raspisan novi natječaj, a tada je Grad procijenio radove na 26 milijuna kuna. Na natječaj su stigle dvije ponude: tvrtke Kamgrad od 30 milijuna kuna bez PDV-a i ING-GRAD-a  od 28,7 milijuna kuna bez PDV-a. Na natječaju je prošao Kamgrad jer je ponuda ING-GRAD-a ocijenjena kao nepravilna. Kako je objašnjeno, nisu popunili zadnje objavljenu verziju troškovnika onako kako je trebalo. Iako je uobičajeno da se ovako veliki radovi podijele na grupe, to na Jarunu nije bio slučaj, a obrazloženje za to u natječajnoj dokumentaciji glasi ‘zbog kratkog roka izvođenja’.

Branimir Bašić, predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza, još je lani u svibnju upozoravao da je ‘velika investicija neozbiljno shvaćena’ i da su i oni kao savez mogli pridonijeti tome, ali da im tada nije predočen nijedan od dva nužna projekta.

– Teško mi je zapravo bilo što reći jer nemam uvid u stanje stvari. Ono što znam je da se odustalo od odmuljivanja staze – kazao je Bašić za tportal.

Krunoslav Klak, predsjednik Veslačkog saveza Zagreba i Veslačkog kluba Jarun, izrazio je nadu da će se sve završiti u predviđenim rokovima, ali i podsjetio na činjenicu da se odavno zna da je Zagreb domaćin utrka Svjetskog kupa ne samo ove, već i 2023. godine.

– Ovo je najveće ulaganje u objekte od Univerzijade 1987. godine. Godinama se nije ulagalo i stvarno je sramotno to kako su izgledale pojedine stvari unutar objekata. Zašto se odustalo od odmuljivanja, ne znam. Pretpostavljam da bi to bio veći financijski izdatak. Valjda će se to riješiti do 2023. godine. Sada će se to ‘pokositi’ da ne predstavlja problem, ali situaciju s muljem i lopočima treba dugoročno riješiti – rekao je Klak.

Prema projektu koji je napravila tvrtka Urbane ideje iz Samobora, veslači će dobiti i osmu stazu, a na Velikom jezeru izradit će se zona za razveslavanje i zagrijavanje veslača. Zona će se sastojati od tri veslačke pruge, a sanirat će se startni toranj, kućice za poravnače, postavit će se nove oznake za kormilarenje, sanirati postojeće oznake udaljenosti na stazi, urediti pontoni. Uz sjevernu obalu staze postavit će novi strujni i optički kablovi. Obnovit će se Dom sportaša i Biro regata, odnosno upravna zgrada.

Zamijenit će se i dotrajala rasvjeta te će dio prostorija dobiti novu klimatizaciju. Uredit će se svlačionice i sanitarni čvorovi u oba objekta, kao i snack bar, napraviti pristupne rampe za osobe s invaliditetom. Kao krajnji rok u kojem bi sve trebalo biti završeno označeno je deset dana prije početka regate Svjetskog kupa i oko mjesec dana uoči lokalnih izbora. Svjetski veslački kup traje od 30. travnja do 2. svibnja.

Najnovije po kategorijama

BUUNAAA TRAAJEEE! TAHÝ: Došli su ovi hahari od zgora tirati nekakvu pravicu, nije ispale dobre GUBEC: Nemre nas nikakva zaraza spriječiti da se pobunimo, nije mogla ni 1573.!

BEZ 20.000 GLEDATELJA, ALI I DALJE SPEKTAKL: U 13. po redu rekonstrukciji Bitke kod Stubice kod dvorca Stubički Golubovec, kmetovi predvođeni Gupcem osvojili grad, Tahý je posramljen pobjegao

BUUNAAA TRAAJEEE! TAHÝ: Došli su ovi hahari od zgora tirati nekakvu pravicu, nije ispale dobre GUBEC: Nemre nas nikakva zaraza spriječiti da se pobunimo, nije mogla ni 1573.!

Objavljeno: 07.02.2021. Ante Ferara
“E, moj Cicek… Svima si bio idol, zvijezda, a meni si bio tata. Naučil si me kak biti Purger i Hrvat, ali i kak zafeštati i da smo svi na ovom svijetu jednaki. Da svima treba dati osmijeh. On ništ ne košta, jel tak?“

NITKO NIJE MOGAO SUSPREGNUTI SUZE: Niko Kranjčar emotivnim se govorom, odjeven u majicu "Ponosan sam kaj sam purger", oprostio od svog oca Zlatka

“E, moj Cicek… Svima si bio idol, zvijezda, a meni si bio tata. Naučil si me kak biti Purger i Hrvat, ali i kak zafeštati i da smo svi na ovom svijetu jednaki. Da svima treba dati osmijeh. On ništ ne košta, jel tak?“

Objavljeno: 05.03.2021. Metropolitan

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter