DRUGI DAN “PRVOG GLASA ZAGORJA“ U SV. KRIŽU ZAČRETJU: Obiteljski dan uz domaću puricu i vino svetokriških restorana te majstorije chéfa Tomislava Špičeka

“Sveti Križ Začretje i cijelo Zagorje je doista bajkovito, a purica i mlinci su proizvodi kojima se moramo promovirati u svijetu kako bismo pokazali da smo jedinstveni i svoji – tu tradiciju ne smijemo zaboraviti“

Objavljeno: 22.08.2021. Metropolitan

Nakon što je u subotu navečer svečano otvorena svetokriška kulturno-zabavna i športska manifestacija – 53. “Prvi glas Zagorja“, bogati program za posjetitelje nastavio se u nedjelju, kada je na Trgu kraljice Jelene, točnije u ‘Čarobnoj šumi’ održan obiteljski dan, Dan purice i vina uz svetokriške restorane i poznatog hrvatskog kuhara Tomislava Špičeka koji je otkrio da je za njega purica jedna od najdražih namirnica koju bi uvijek mijenjao za sve morske plodove i bifteke ovog svijeta, pa otkrio što su sve pripremili za posjetitelje.

– Imamo pureća jetrica dinstana na luku s jajima, ajngemahtec od drobnine i purane smo očistili, odkostili da ljudi mogu konzumirati, smjesu od puranskog mesa dinstanog luka, povrća i mlinaca, ovili smo u svinjsku maramicu, spekli u pečnici te krpice sa zeljem kao prilog. Pripremljeno je 300 kilograma mesa purana, od čega su podijeli 150 kilograma ugostiteljima, a 150 kilograma sam preuzeo na sebe sa svojom ekipom da odradimo. Dva dana smo imali pripremu jer imamo veliku količinu tih obroka za napraviti. Imam sigurno 900 tanjura za podijeliti jela – kazao je Špiček koji je otkrio i recept za pripremu savršene zagorske purice ili purana.

– Večer prije svježe meso purice nasoliti, namazati sa svinjskom masti i staviti u frižider neka odstoji, a drugi dan kad se izvadi iz frižidera ostaviti ju da se malo istemperira, u protvan staviti glavicu-dvije luka, podliti s malo vode i staviti u peć na lagano i svakih pola sata podlijevati s mašću i vodom. Najvažnije je da uvijek ima tekućine oko sebe. Purica se može peći na jačoj temperaturi i kraće, pošto je ona uvijek manja, a purana treba na nižoj temperaturi i duži proces, na 180 stupnjeva, no nema pravila, uvijek trebate biti oko toga i paziti. Ovo je delikatesni proizvod i ovo treba znati napraviti. To nije šala, da ćeš staviti komad mesa pa će se peći, njega treba podlijevati dok se peče  – pojasnio je Špiček.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da s obzirom da je, da i purica i mlinci imaju europsku zaštitu, a ako se tu dodaju i štukli, Zagorje jedina regija koja ima zaštićen cijeli jelovnik koji posjetitelji mogu danas kušati kao jedan sjajan ručak, pa pojasnio kako izgleda procedura da proizvodi steknu europsku zaštitu.

– Prije svega potrebno je dobiti nacionalnu zaštitu, za što procedura traje otprilike godinu i pol dana, a nakon toga kompletnu dokumentaciju šaljete u Europsku komisiju i onda oni traže dodatna obrazloženja i onda još na to čekate otprilike godinu i pol dana, no mi smo s obzirom na tradiciju i kvalitetu samog  proizvoda, bili sigurni da ćemo zaštitu dobiti. Smatrali smo da taj trenutak trebamo iskoristiti da tim poticajima podižemo broj kljunova koji se uzgajaju na našem području. Ljudi moraju znati da uz tu zaštitu ide i jedan poseban proces, svaki puran ili purica moraju imati 25 metara kvadratnih slobodne ispaše da bi dobili taj certifikat kako biste mogli reći da imate proizvodnju domaćeg zagorskog purana ili purice. Ove godine u svibnju kad smo imali dodjelu poticaja, imamo 36 proizvođača koji su u sustavu poticaja, imamo osam koji su se certificirali i izuzetno sam bio zadovoljan jer sam vidio sedam- osam novih mladih proizvođača. Posebno me veseli da su proizvođači sami od Županije tražili da im pomognemo oko formiranja zadruge i da izađemo na inozemno tržište, s obzirom da su izuzetno cijenjeni proizvodi koji imaju europsku zaštitu jer kad dobijete taj certifikat to znači da postoji kvaliteta. Ima neka ptica slična zagorskoj purici u Francuskoj, ali ne tako dobra i napravili smo analizu tržišta, četiri je puta skuplje meso i kad sljedeće godine plasiramo to na francusko tržište moći ćemo za sto posto podići cijenu, a bit ćemo još uvijek duplo jeftiniji od njihovog proizvoda, i vjerujem da je to samo početak proboja na europsko tržište – rekao je Kolar.

1500 do 2000 obroka

Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos istaknuo je da su, s obzirom na to da su najveći proizvođači zagorske purice smješteni upravo u Svetom Križu Začretju iskoristili potencijal koji imaju. – S ljubavlju i znanjem ugostiteljskih objekata koji to pripremaju imamo izvrsnu puricu s mlincima i odlučili smo dovesti to na naš svetokriški Pijac i ponuditi našim gostima. Ono što je svima potrebno je razina više,  a to je u ovom slučaju Tomislav Špiček, naš domaći kuhar koji vjerujem puricu može pripremiti na najbolji način. Uz tradicionalan način umotali smo ju u novo moderno ruho i nazvali smo to finger food – kazao je Kos koji je uputio poziv ljudima da posjete manifestaciju.

– Ovim putem pozivam sve da dođu na svetokriški Pijac i probaju puricu s mlincima i da nakon što manifestacija završi, te delicije kušaju i u našim restoranima. Pripremili smo oko 1500-2000 obroka kojima mislimo da možemo zadovoljiti svačije, pa i najzahtjevnije nepce – poručio je Kos.

Program je vodila poznata hrvatska voditeljica i glumica Doris Pinčić, koja je istaknula da je izraziti ljubitelj hrvatske tradicije te da Hrvati još uvijek nisu dovoljno svjesni posebnosti svakog dijela Lijepe naše.

Veliki potencijal

– Sunce i more su nam predivni, ali polako smo počeli otkrivati da Hrvatska ima toliko toga za ponuditi, da nismo ovisni samo o suncu i moru i možda je to u svakom zlu neko dobro, pa je to i korona u svima nama probudila, nismo mogli putovati, pa smo počeli šetati malo više. Sveti Križ Začretje i cijelo Zagorje je doista bajkovito, i kad su mi predložili da dođem, prihvatila sam s oduševljenjem jer to su proizvodi kojima se moramo promovirati u svijetu kako bismo pokazali da smo jedinstveni i svoji, tu tradiciju ne smijemo zaboraviti – rekla je Pinčić dodavši:

– Ima ljudi koji teško žive u Hrvatskoj, to je neosporno, ali svi nekako uvijek imaju za pivo i kavu u kafiću, ali za dati puno više za proizvod nekog proizvođača, tu smo teški. Moramo početi svi zajedno o široj slici, mi smo društvo i moramo čuvati jedni druge i ovakve male stvari, jer mala mjesta, stare tradicije, ljude koji su u svom kraju, koji žive od svog rada, to treba promovirati – poručila je Pinčić koja je usporedila manifestaciju u Svetom Križu Začretju s ostalim manifestacijama na kojima je imala prilike sudjelovati.

– Ove dvije godine su specifične po svemu što smo doživjeli, ne možemo ih uspoređivati s onime što smo ranije vidjeli i doživjeli, ali vidi se da su ljudi željni druženja, bez obzira na sve što se može imati materijalno, ljudi žele kontakte s ljudima. Vidljivo je po atmosferi da smo jedva dočekali da se sretnemo i družimo, oko nas je priroda i vrijeme nas je poslužilo, sve je onako kako trebam biti. Moram pohvaliti organizatore, već neko sam vrijeme s njima u procesu priprema, vrlo su angažirani, paze na detalje, imam samo pohvale – kazala je Pinčić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba