Pisanice cijelog svijeta u novomarofskoj Knjižnici

˝Boravila sam na svim kontinentima tražila ih i prikupljala˝

Objavljeno: 16.04.2022. Alen Brodar

Pisanice su starije od kršćanstva, čemu svjedoči činjenica da su naši preci i drveni narodi u prošlosti sakupljali jaja kako bi u njima skladištili i čuvali vodu.

Ista tradicija

– Pisanice sakupljam od svoje najranije mladosti, a kao UNICEF-ova ambasadorica dobre volje boravila sam na svim kontinentima svijeta gdje sam pisanice tražila i prikupljala. Smatram ih kulturnim naslijeđem i znakom čuvanja i prenošenja tradicije ljudi i naroda te zaključujem kako su u mnogim različitim krajevima i kod drugačijih kultura običaji zapravo vrlo slični ako ne i identični – govori autorica izložbe Slavica Božičević. Dodaje kako primjerice još u prapovijesti pa gotovo već 25 tisuća godina Bušmani u Africi stoljećima već ispuhuju nojeva jaja te u njih stavljaju vodu koju potom zakapaju u pijesak pustinje Kalahari da bi se uslijed čestih i velikih suša obranili od žeđi. U Izraelu pak u te dane tradicija okuplja obitelji i prijatelje oko stola s pričom o nastanku njihove kulture kroz povijest pa se i na taj način redoslijedom blaguje.

Pisanice iz svih krajeva svijeta, toliko slične, a ipak različite, uglavnom su nekada, kao i danas, u vrijeme najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa okupljale članove obitelji i prijatelje kako bi slavljenjem Kristove pobjede nad smrću svjedočili temelju kršćanske vjere.

Nekad i danas

Od prastarih pisanica – od kojih su neke napravljene od ugasle bijele vulkanske lave, nojevih i jaja drugih velikih ptica pa sve do danas najpopularnijih kokošjih i plastičnih jaja ofarbanih u tradicionalne boje naroda i zemalja iz kojih potječu – gospođa Božičević pronosi povijest izuzetno interesantnom pričom koju možemo doživjeti u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice u sklopu novomarofskoga Kulturnoga centra Ivan Rabuzin. Otvorenje ove jedinstvene Izložbe pisanica podržali su gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, načelnik općine Breznički Hum Zoran Hegedić i Udruga za kulturu i književnost Humščak, čija je predsjednica Ružica Šafranec zajedno s ravnateljicom Knjižnice Lidijom Zečević okupljenima približila dosadašnje aktivnosti, postignuća i bogatu erudiciju autorice Izložbe i vlasnice više od 3000 artefakata pisanica iz cijeloga Svijeta. Izložba pisanica ostaje otvorena do kraja travnja.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter